Căile Ferate din Rusia și Serbia au semnat un Memorandum de parteneriat strategic

Companiile feroviare din Serbia şi Rusia, Infrastructura Căilor Ferate ale Serbiei și International RZD, au semnat marţi, la Moscova, Memorandumul de parteneriat strategic, informează agenția Beta. foto

Documentul, care a fost semnat în timpul vizitei delegației sârbe de stat în Rusia, definește modul de posibilă participare în continuare a companiilor rusești în proiecte legate de transportul feroviar și infrastructura feroviară de pe teritoriul Serbiei. Se reamintește că, din martie 2014, RZD International implementează contractul de construcție și reconstrucție a obiectivelor infrastructurii feroviare în Serbia, care este finanțat din creditul statului rus.

Documentul a fost semnat în cadrul acordurilor între guvernele Rusiei și Serbiei, prin care părţii sârbe i s-a aprobat creditul rus de stat de export de 800 de milioane de dolari.

Delegația Republicii Serbia, condusă de prim-ministrul Serbiei, Aleksandar Vucic, a început la 27 octombrie o vizită oficială de două zile în Federația Rusă.

Aceeași sursă informează că oamenii de afaceri și Camera de Comerț din Serbia le-au prezentat investitorilor ruși, în cadrul Forumului de afaceri din Moscova, 25 de proiecte de investiții. Acestea includ patru grupuri de proiecte – comercial, capitalul privat care ar trebui să fie realizat pentru profit, proiecte care sunt o prioritate în Federația Rusă, cum ar fi proiectele din industria agroalimentară. Cel de-al treilea grup se referă la cooperarea reciprocă a marilor companii de stat, iar al patrulea grup sunt proiectele care vizează întreprinderile mici și mijlocii.

„Aceste proiecte pentru IMM-uri sunt cele mai importante pentru noi, deoarece acestea sunt companii sârbeşti care au produse, dar care nu au acces pe piața rusă”, a declarat președintele Consiliului de Afaceri pentru Cooperare cu Rusia, Branislav Grujic. El a spus că, pentru Serbia, Federația Rusă este una dintre piețele cheie, și că pentru progresul țării și al economiei ar fi un impuls major în cazul în care cel puțin parțial Serbia ar reuși să câștige piaţa rusă.

Camera de Comerț din Serbia propune ca, împreună cu antreprenorii să formeze două companii, a explicat Grujic, una în Serbia, care ar colecta bunurile, le-ar exportate în Rusia și ar garantat pentru calitatea lor. Cea de-a doua s-ar afla în Federația Rusă și ar distribui mărfurile din Serbia la clientul final din Rusia, a adăugatGrujic. El a constatat că există un dezechilibrul mare între Serbia și Rusia, în schimburile comerciale dintre cele două ţări, din cauza dependenței mari a Serbiei de materiile prime din domeniul energetic din Rusia, şi a subliniat că o să se discute şi despre modul de a se ajunge la un acord prin care Rusia să importe din Serbia bunuri în valoare de cel puțin 10 % din materiile prime din domeniul energetic pe care le importă Serbia din Federaţia Rusă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

three + three =