Rusia: pierderea carnetului ţări..." />

BEŢIA: Plăcere scumpă la volan

Rusia: pierderea carnetului ţări ale lumii :

Un şofer surprins beat la volan în Rusia e pedepsit cu privarea de drepturi un an şi jumătate – doi ani, indiferent de gradul infracţiunii. În schimb, în Argentina, dacă un şofer e prins a doua oară beat rămâne fără carnet un an. Dacă e prins a treia oară, nu va mai avea carnet toată viaţa. În Occident, în general pedeapsa depinde de concentraţia de alcool din sânge.

Franța: confiscarea maşinii

Confiscarea maşinii beţivului e o măsură destul de răspândită, dar se aplică diferit. În Franţa şi în unele state americane se confiscă doar maşinile recidiviştilor. În Venezuela şi Salvador, maşinile vinovaţilor intră în proprietatea statului, indiferent de infracţiune.

Bulgaria: puşcărie

În Bulgaria, sunt arestaţi numai şoferii recidivişti, ce riscă să fie închişi până la un an. În Coreea de Sud, pentru o concentraţie mare de alcool în sânge şoferul poate fi arestat doi ani. În Chile, orice şofer băut face puşcărie, dar în funcţie de… grade: două luni până la doi ani. În Rusia, şoferul beat la volan poate fi închis până la 15 zile numai dacă a condus fără permis. În majoritatea ţărilor lumii, şoferii cu damf sunt trataţi mai puţin omeneşte ca în Rusia.

Ţările arabe: biciul!

În multe ţări musulmane, alcoolul e interzis prin religie, la nivel de stat. De aceea, beţia la volan e o raritate. Dacă totuşi îndrăzneşte careva să facă o asemenea infracţiune, riscă enorm: în Emiratele Arabe Unite, Sudan, Arabia Saudită sau Qatar se foloseşte biciul. În anul 2011 un şofer mahmur a intrat cu maşina în alt automobil şi a primit 80 de bice pe spinarea goală.

China: moartea!

În China nu stă nimeni la vorbă cu infractorii, iar şoferii beţi nu fac excepţie. Dacă din cauza unui şofer în stare de ebrietate se produce un accident grav, nefericitul poate fi executat. În cel mai bun caz riscă închisoarea pe viaţă.

Japonia: pedeapsă pentru pasageri

Un şofer beat e sancţionat destul de sever. Amenda minimă e de 8.700 de dolari. Pedeapsa maximă e lipsirea de libertate cinci ani. Poliţiştii japonezi nu-i iartă nici pe cei ce au curajul să urce într-o maşină condusă de un beţiv. Toţi primesc o amendă de 5.000 de dolari. În anul 2011, un tribunal din Prefectura Saitama a condamnat doi pasageri, tovarăşi de pahar cu şoferul, la câte doi de închisoare.

Germania: testul idioţilor

De la mijlocul secolului XX, în Germania s-a instituit expertiza de aptitudini de conducător auto: un set de întrebări, prin care medicul psihiatru verifică starea psiho-fizică. Iniţial, expertiza era destinată celor ce n-au reuşit să-şi ia carnetul după trei încercări. În popor e numită „idiotentest“. Cei care au fost prinşi în stare de ebrietate la volan îşi pierd carnetul. Majoritatea erau clienţi de la „idiotentest“. Dacă vor să-şi ia carnetul din nou, trec iar prin „idiotentest“ şi plătesc bucuria asta cu 1.000 de euro.

Arizona: la cimitir!

În anul 2007, după ce statul Arizona a ajuns la un număr record de accidente la nivelul SUA din cauza şoferilor beţi, şeriful din Maricopa a luat măsuri decisive. Joe Arpayo, poreclit Joe Cool, i-a obligat pe automobiliştii beţi să se îmbrace în tricouri roz şi să-i ajute pe gropari să-i îngroape pe alcoolici şi pe drogaţi în cimitirul municipal. Ideea l-a făcut celebru pe Joe Arpayo. Numărul beţivilor de la volan tot nu s-a redus.

Suedia: lacăt pentru alcool

Lacătul pe băutură e un dispozitiv ce se instalează în maşina personală. Determină nivelul alcoolemiei din sânge. Dacă dispozitivul arată că şoferul are alcool în sânge, maşina nu pleacă. Doi ani, infractorii sunt obligaţi să folosească lacătul pentru alcool şi să facă regulat analize, pentru a nu pierde permisul de conducere.

SUA : „zidul ruşinii“, pe Facebook

Mai demult, în diferite state americane, şoferii cu darul băutului la volan erau obligaţi să poarte tricouri de fotbalişti, pe care scria „Acum sunt treaz şi curat!”. Pe bara de protecţie era lipit un sticker cu „Surprins la volan în stare de ebrietate”. Recent, Devin Dean, membru al Consiliului municipal Huntington Beach, a propus ca fotografiile șoferilor prinşi beţi la volan să fie puse pe Facebook. Dean crede că „zidul ruşinii online” va fi vizitat de mulţi şi abaterile se vor reduce.

 

Ţara – Suma (EUR)

Austria – min. 220

Anglia  – min. 360 – max. 7200

Belgia – min. 125

Bulgaria – min. 200

Bosnia-  min. 150

Ungaria – min. 50 – max. 400

Germania  – min. 250

Grecia –  min.80

Danemarca – min. 540

Irlanda – min. 1.270

Islanda  – min. 300

Cipru  – max. 580

Letonia  – min. 140

Lituania – min. 290

Luxemburg  – max. 1.250

Macedonia  – min. 65

Malta  – min. 480

Olanda  – min. 230

Norvegia – min. 615

Polonia – max. 1200

Portugalia  – min. 250

România – min. 50

Serbia  – min. 30

Slovacia  – max. 260

Slovenia  – min. 125

Turcia  – min. 150

Finlanda  – min. 15-120

Franţa  – min. 750

Croaţia  – min. 70

Cehia  – min. 65 – max. 470

Elveţia –  min. 775

Suedia  – min. 30

Estonia  – min. 70 – max. 210

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 + four =