BERD: Uniunea Vamală, primul exemplu de succes de integrare economică în CSI

Uniunea Vamală (Rusia – Belarus – Kazahstan) este primul exemplu de succes de integrare economică regională între țările din fosta Uniune Sovietică, potrivit economiștilor BERD. Un studiu nou a evaluat progresele noii structuri economice regionale realizate în cei doi ani de la unificarea tarifelor vamale. foto

Economiștii BERD susţin că încercările anterioare de integrare economică în spațiul post-sovietic, cum ar fi acordul de liber schimb în cadrul CSI, nu au dat rezultate.

Potrivit BERD, de la crearea Uniunii Vamale, comerțul între cele trei țări a crescut de două ori. Creșterea a fost cauzată în principal de recuperare post-criză, dar şi ca urmare a reducerii barierelor netarifare și într-o oarecare măsură, de unificarea tarifelor vamale. 
Noua uniune poate aduce beneficii suplimentare, cum ar fi îmbunătățirea infrastructurii transfrontaliere și a instituțiilor consolidate.

Economiştii BERD constată că structura exporturilor din Belarus, Kazahstan și Rusia sugerează că integrarea economică regională are potențialul de a acționa ca o rampă de lansare pentru exporturile către restul lumii. În acelaşi timp, raportul arată că introducerea unui tarif vamal comun în Belarus și Kazahstan a avut un efect negativ asupra schimburilor comerciale cu China, și într-o mai mică măsură, cu Uniunea Europeană.

Economiștii de la BERD avertizează că Uniunea Economică Eurasiatică se va confrunta cu provocări, inclusiv la capitolul crearea de structuri supranaționale, cu o capacitate de guvernare mai bună decât instituțiilor naționale.

Raportul BERD „Integrarea dincolo de hotare” evaluează impactul economic general al integrării regionale şi totodată analizează într-un capitol separat proiectul de Uniune bancară europeană și impactul pe care aceasta îl poate avea asupra restului regiunii în care activează BERD… citește tot aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

two × two =