Ministerul I..." />

Benzina din Ucraina s-ar putea scumpi cu 7 grivne

Ministerul Infrastructurii din Ucraina din nou intenționează să majoreze accizele la benzină și motorină. Propunerea care prevede creșterea treptată a cotelor la accize până la nivelul minim din Uniunea Europeană a fost înregistrată deja la Guvern. foto

Ministrul ucrainean al Infrastructurii, Vladimir Kozak, a subliniat că în Ucraina sunt cele mai mici impozite pe combustibil în comparație cu alte țări europene.

Potrivit lui, în Ucraina acciza la tona de benzină este de 198 de euro (pentru motorină – 46 – 98 de euro), în timp ce media din UE este 466 de euro la tona de benzină (și 375 de euro la tona de motorină).

„Este clar că salariile noastre sunt mai mici, dar cu toate acestea este necesar să rezolvăm problema cu creșterea accizelor”, a spus ministrul.

Statul ucrainean vrea să crească accizele pentru a încasa mai mulți bani în fondul rutier pentru construcția și reparația drumurilor. Cea mai mare parte din acest fond se adună din impozitul pentru importul de autovehicule, anvelope și carburanți. Kozak susține că pe această cale ministerul său intenționează să îmbunătățească starea drumurilor.

Accizele la produsele petroliere au fost introduse în 2011, iar până atunci era în vigoare taxa auto pe care o achita fiecare proprietar de mașină. În luna martie, prim-ministrul Mykola Azarov a declarat că fiecare șofer achită în fiecare an taxa de 992 de grivne sub formă de accize, din care se pot repara parțial 5 metri pătrați de drum, se pot reconstrui 1,5 metri pătrați și se pot construi de la zero aproximativ 2,5 cm de drum.

Reprezentanții companiei petroliere „Lukoil” au declarat că majorarea accizelor de trei ori va duce la scumpirea prețului benzinei cu 6-7 grivne. „Această decizie va duce la scăderea cererii de carburanți și va reduce volumul vânzărilor”, consideră cei de la „Lukoil”. (UNIAN)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

12 − 9 =