Autorit..." />

Belarușii ar putea repara drumuri în Republica Moldova

Autoritățile din Republica Moldova și cele din Belarus ar putea iniția mai multe proiecte de infrastructură, în special parteneriate în construcţia drumurilor. La această înțelegere au ajuns premierul moldovean Iurie Leancă și preşedintele belarus Alexandr Lukaşenko, care efectuează o vizită la Chișinău. foto

Totodată, Iurie Leancă a exprimat interesul Republicii Moldova pentru încurajarea exportului producţiei vinicole moldoveneşti pe piaţa belarusă. De asemenea, părţile au convenit asupra intensificării colaborării în domeniul energetic. În particular s-a discutat despre majorarea cantităţii de păcură, livrate de Belarus Republicii Moldova, în scopul asigurarării securităţii energetice în perioada de iarnă.

Preşedintele belarus Alexandr Lukaşenko a subliniat importanţa aprofundării relaţiilor bilaterale. Şeful statului belarus a menţionat că ţara sa este deschisă pentru dialog şi discuţii constructive cu Republica Moldova, în vederea identificării consensului pe toate subiectele de interes reciproc. Alexandr Lukaşenko a precizat că Republica Belarus este interesată să dezvolte parteneriate durabile cu Moldova în diverse domenii, inclusiv în dechiderea unor întreprinderi mixte de procesare a producţiei agricole. 

Alexandr Lukaşenko se află în vizită oficială în Republica Moldova, în perioada 24-25 septembrie 2014.

Republica Belarus este unul dintre principalii parteneri economici ai Republicii Moldova, clasându-se pe locul opt în lista partenerilor economici externi ai ţării vecine.

În anul 2013, volumul schimburilor comerciale moldo-belaruse a constituit 268,4 milioane de dolari americani. În perioada ianuarie-iunie 2014, volumul exporturilor din Republica Moldova în Belarus a crescut cu 34,55%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, iar volumul importului de produse belaruse pe piaţa moldovenească a fost cu 24,23 la sută mai mic decât în perioada corespunzătoare a anului precedent. (Agora)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

eighteen + 12 =