Belarus și Kazakstan au refuzat să sprijine Rusia împotriva Ucrainei

Partenerii Federației Ruse din Uniunea Vamală – Belarus și Kazahstan – nu vor să renunțe la importurile produselor ucrainene, titrează presa de la Kiev. foto

Potrivit mass-media, după semnarea Acordului de asociare dintre Ucraina și UE, Rusia a încercat să-i oblige pe partenerii săi din Uniunea Vamală în necesitatea adoptării unei rezoluții comune privind introducerea unui nou regim comercial pentru produsele din Ucraina. Propunerea Kremlinului, făcută la reuniunea Comisiei economice din cadrul Uniunii Eurasiatice, nu a  fost susținută de cele două țări.

Vicepremierul belarus, Serghei Rumas, a declarat că nu vede necesitatea unor măsuri restrictive, deoarece la ora actuală nu este evaluat impactul semnării acordului de asociere dintre Ucraina și UE asupra economiei Uniunii Vamale. 

Oficialii ruși consideră că Republica Kazahstan nu a susținut propunerea pentru că se află în negocieri privind aderarea la OMC, iar Ucraina ar putea bloca decizia de aderare la organizația mondială. Belarus, la rândul său, are 600 de km de graniță comună cu Ucraina, care este greu de închis din punct de vedere tehnic.

Amintim că vineri, 27 iunie, Ucraina, împreună cu Republica Moldova și Georgia au semnat Acordul de asociere cu Uniunea Europeană.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

three × 4 =