Belarus a suspendat temporar importurile de carne din Republica Moldova

Autorităţile Republicii Belarus, după cele din Rusia, impun un embargou temporar asupra importurilor de carne de porc şi produse din carne provenite din Republica Moldova, începând de la 1 noiembrie 2014. foto

Potrivit agenției de știri Moldpres de la Chișinău, decizia respectivă a fost luată de Departamentul pentru control veterinar şi alimentar, din cadrul Ministerului Agriculturii din Belarus. Ministerul belarus precizează că, în timpul unor inspecţii efectuate la întreprinderile din R. Moldova în perioada 13-17 octombrie, au fost depistate „încălcări grave ale normelor şi standardelor veterinare şi sanitare”, norme stabilite de Uniunea Vamală, din care fac parte Rusia, Belarus şi Kazahstan. Este vorba în special despre lipsa unui control din partea Agenţiei Naţionale de Securitate a produselor alimentare din R. Moldova, privind securitatea cării şi a produselor din carne fabricate de către producătorii moldoveni.

Agenţia de presă REGNUM anunţa pe 5 iulie 2014 că Rospotrebnadzor, Serviciul Federal Sanitar Rus, a redus parţial importurile la carne din R. Moldova. Decizia a fost luată după ce una dintre companiile moldoveneşti a importat în Belarus 15 loturi de carne de porc, care nu aveau certificate de transportare, depozitare şi comercializare a acestor produse pe teritoriul Uniunii Vamale. Începând din data de 27 octombrie, Rosselhoznadzor, Serviciul Federal pentru Siguranţa Alimentelor, a sistat importurile la carne din R. Moldova şi a adresat un apel autorităţilor belaruse de a efectua controale suplimentare asupra cărnii provenite din R. Moldova şi a produselor din carne. Producătorii de carne din R. Moldova s-au arătat dispuşi să continue livrările de produse de carne pe piaţa statelor membre ale Uniunii Vamale. Trebuie menţionat faptul că o schemă similară a fost aplicată de exportatorii moldoveni, după ce în luna iulie Rusia a impus un embargou la fructele şi legumele din R. Moldova. Belarus şi Kazahstan, ţări care fac parte din Uniunea Vamală, nu au adervat atunci la sanţiunile impuse de partea rusă şi ca urmare unele categorii de mărfuri moldoveneşti vizate de sancţiuni continuau să ajungă pe pieţele din Rusia, prin Belarus şi Kazahstan.

Aceste informaţii sunt confirmate atât de autorităţile moldoveneşti, cât şi de Misiunea Uniunii Europene de Asistenţă la Frontieră în Moldova şi Ucraina (EUBAM), care susţin că, după introducrea embargoului de Rusia la fructele şi legumele moldoveneşti, exporturile de prune moldoveneşti în Belarus a crescut de şase ori, iar cel de mere de 24 de ori. Autorităţile moldoveneşti sunt de părere că decizia părţii ruse privind restricţionarea producţiei din R. Moldova este o decizie politică şi are legătură cu semnarea de către autorităţile de la Chişinău pe 27 iunie a Acordului de Asociere a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

12 + 6 =