Președi..." />

Barroso: Vom recomanda ridicarea vizelor pentru Moldova

Președintele Comisie Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat astăzi că Republica Moldova respectă toate condițiile necesare, stabilite în vederea ridicării regimului de vize cu UE. Oficialul european a făcut această declarație în urma unei întrevederi avute cu prim-ministrul Republicii Moldova, Iurie Leancă, și premierul român, Victor Ponta. foto

„Mă bucur să pot anunța astăzi raportul Comisiei privind liberalizarea regimului de vize. Concluzia este că Moldova respectă toate etaloanele stabilitate. La următorul summit al Parteneriatului Estic vom propune ridicarea regimului de vize”, a declarat oficialul european. 

„Este un lucru bun pentru cetăţeni şi un pas important pentru integrarea europeană a Republicii Moldova. Calea europeană a Moldovei trebuie să devină o realitate”, a mai adăugat Barroso.

Președintele Comisie Europene a ținut să sublinieze importanța proiectelor energetice inițiate de Republica Moldova și România.

„Interconectarea prin gazoductul Iași – Ungheni este deja gata. Este prima conectare a Moldovei cu piața europeană a gazelor. Astfel se vor putea cumpăra gaze din diferite surse. Am identificat cel mai important proiect de electricitate care va crește volumul importului de energie din România. Acest fapt va asigura securitatea energetică a Moldovei. Într-o perspectivă mai largă am invitat Moldova și România să lucreze în continuare spre diversificarea proiectelor de asigurare cu energie”, a mai declarat oficialul european.

Mesajul pozitiv a fost susținut și de premierul român Victor Ponta, care a menționat că Republica Moldova și-a îndeplinit misiunile asumate și merită liberalizarea regimului de vize cu UE.

„Mă bucur extrem de mult de anunțul făcut de domnul Barroso referitor la ridicarea regimului de vize pentru Moldova. Îmi aduc aminte de bucuria cu care a fost întâmpinată această veste de cetățenii României”, a afirmat șeful executivului de la București.

Cel de-al treilea Summit al Parteneriatului Estic va avea loc la 28 – 29 noiembrie 2013, la Vilnius. (Unimedia)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

twelve + 6 =