..." />

Barack Obama a câștigat alegerile și este din nou președintele SUA

Barack Obama a câştigat alegerile din Statele Unite şi a obţinut un nou mandat la Casa Albă. foto

Obama a fost reales marţi preşedinte al Statelor Unite, depăşind pragul de 270 de voturi din partea „marilor electori”, necesar pentru a-l învinge pe rivalul său republican Mitt Romney, au anunţat posturile de televiziune CNN, MSNBC şi CBS.

Este pentru a doua oară, după Bill Clinton în anii ’90, când un democrat obţine al doilea mandat la Casa Albă după la al Doilea Război Mondial. 

Obama, primul preşedinte de culoare al Statelor Unite, care a venit la putere în urmă cu patru ani cu sloganuri ale „speranţei” şi „schimbării”, a reuşit să convingă o majoritate a americanilor că este mai bine plasat să îi conducă încă patru ani, în pofida unui bilanţ economic contestat.

Preşedintele democrat în exerciţiu a obţinut victoria în suficiente state-cheie pentru a spulbera speranţele lui Romney de a-l îndepărta de la Casa Albă, într-o cursă strânsă, care s-a rezumat, aşa cum s-a prevăzut, la vizitarea aceloraşi regiuni cruciale, pe care le-au străbătut de mai multe luni.

Niciodată, din anii ’30 şi până în prezent, niciun preşedinte al Statelor Unite nu a fost reales în condiţiile unei rate a şomajului mai mare de 7,2%.

Obama a obţinut victorii într-o serie de state-cheie aprig disputate, între care New Hampshire (nord-est), Pennsylvania (est), Michigan (nord), Wisconsin (nord), dar mai ales Ohio (nord), considerat un adevărat „Graal”, potrivit unor estimări ale unor posturi americane de televiziune, tot atâtea state în care sperau să învingă şi republicanii… citește tot aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 + seventeen =