Producă..." />

AvtoVAZ ridică preţurile din nou

Producătorul rus de automobile AvtoVAZ a anunțat majorarea prețului la automobilele vândute cu amânuntul, începând din 2 iulie 2012. Cel mai mult s-a scumpit modelul Lada Granta – cu 7,3%, astfel încât prețul acestui vehicul începe de la 259 000 de ruble. Celelalte mașini Lada s-au scumpit mai puţin: 4×4 cu 2,2 – 2,7% (de la 333 300 de ruble), Kalina cu 2,1% (de la 293 900 de ruble), Priora cu 0, 5% (de la 333 000 de ruble), Samara cu 0,7% (de la 272 300 de ruble). foto

Compania motivează majorările de preț prin creșterea costurilor și lărgirea gamei de producție. În cazul Lada Granta mai există un alt motiv. „Cererea foarte mare pentru cea mai populară mașină a AvtoVAZ -ului a dus la majorarea semnificativă a preţurilor de către dealerii fără scrupule. Ajustarea preţurilor pentru Lada Granta ar trebui să ducă la o scădere a diferenţei dintre preţul recomandat și cel de piaţă pentru aceasta mașină”, se arată într-un comunicat al AvtoVAZ, preluat de publicația Vedomosti

Compania a depistat prețurile majorate în urma unei evaluări a activității dealerilor. Prețul recomandat de vânzare pentru Lada Granta a fost recent majorat – de la 1 aprilie cu 5,1-5,8%. În acest an AvtoVAZ intenționează să lanseze pe piață circa 140 000 de modele Lada Granta.

Apropierea graduală a prețurilor AvtoVAZ de cele ale mașinilor de import este una din intrigile pe piața rusă în ultimii 2-3 ani. Tot mai multe modele AvtoVAZ tind să ajungă în categoria prețurilor mari. Se observă și un proces invers – pe piață apar tot mai multe autovehicule importate la un preț redus. Un alt risc pentru AvtoVAZ este reducerea taxelor pentru importul de mașini după aderarea Rusiei la Organizația Mondială a Comerțului, după cum confirmă președintele concernului, Igor Komarov, la una din ședințele recente ale acționarilor. Experții sunt mai optimiști și spun că este puțin probabil ca noile mașini de import să aibă un preț mai mare decât la mașinile populare în prezent în Rusia – Renault Logan (de la 330 000 de ruble) și Hyundai Solaris (de la 430 000 de ruble).

Scenariul optimist arată că piaţa auto va creşte în 2012 cu 5-10%, chiar dacă în prima jumătate a acestui an vânzările AvtoVAZ din Rusia au scăzut cu 14%, ajungând la 250 732 de unități. Majorând prețurile în condițiile unui volum mai mic de producție, AvtoVAZ încearcă să păstreze profitabilitatea programată, consideră directorul unui portal de vânzări auto, Oleg Datskiv.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

3 × three =