Așa cu..." />

„Autobuzul-tunel” al chinezilor rezolva blocajele rutiere

Așa cum se poate intui și din denumirea sa, spectaculosul vehicul imaginat de inginerii chinezi va putea circula pe deasupra autoturismelor în orașele cu trafic intens. foto

Oarecum ironic, scopul principal al noii invenții nu este atât acela ca ea să circule nestingherită pe bulevarde, cât mai ales mașinile care merg pe dedesubtul său să fie scutite de blocajele rutiere pricinuite de staționarea autobuzelor convenționale. 

Practic, în loc să cheltuiască averi pentru lărgirea drumurilor, compania de echipamente rutiere Shenzhen Huashi dezvoltă un „3D Express Coach” (sau autobuz rapid tridimensional), care le va permite mașinilor cu o înălțime de sub doi metri sa circule pe sub cabina acestuia, în care vor călători pasagerii.

Modelul seamănă cu un metrou care circula pe carosabil. Are o înălțime de 4 – 4,5 metri și două niveluri: cel superior, pentru pasageri, și cel inferior, „tunelul”, pentru autoturisme. Alimentat electric dar și fotovoltaic, autobuzul poate merge cu viteza de 60 km/h, transportând între 1.200 și 1.400 de persoane deodată, fără a bloca drumul partenerilor de trafic.

Construirea autobuzului și a unui culoar special, lung de 40 de kilometri, pentru el costă aproximativ 500 milioane de yuani ( 55 milioane de euro), doar 10% din cheltuielile necesare echivalentului subteran, metroul. Se crede că noile autobuze vor putea reduce blocajele din trafic cu 20 – 30%. (Descopera.ro)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

2 × 1 =