Ca să zbori cu So..." />

Auto-hipnoză pentru avionul solar fără pilot

Ca să zbori cu Solar Impulse – avionul cu un singur loc, care funcţionează doar pe bază de energie solară, trebuie să rezişti cinci zile fără să dormi.

Pentru aceasta este necesară autohipnoza şi meditaţia. Putem sta liniştiţi: este vorba despre modelul experimental. După prototip, se plănuieşte producerea unei drone pe bază de energie solară.

Solar Impulse a făcut la începutul lunii mai încă un zbor experimental. Unul dintre multele realizate. El a traversat timp de două luni Statele Unite ale Americii, dinspre Vest spre Est: din San Francisco în Virginia.

A făcut  escale, inclusiv la New York. În acest mod, sunt testate posibilităţile proiectului, înaintea realizării unei idei îndrăzneţe: ocolul pământului, în anul 2015. Deja s-a dovedit că avionul solar este capabil să facă zboruri intercontinentale. Anul trecut, a parcurs distanţa dintre Spania şi Maroc.

Acum trei ani a bătut recordul de timp, petrecând 26 de ore în aer. Avionul este o construcţie simplă, pe întreaga lui suprafaţă fiind instalate baterii solare.

Are motoare electrice şi acumulatoare, ce primesc energie de la bateriile solare pe timp de zi. Avionul zboară încet, cu până la o sută de kilometri pe oră. De aceea, zborurile pe distanţe mari durează mai mult.

Solar Impulse are greutatea unui automobil obişnuit, deşi dimensiunea aripilor este ca la un Airbus A 380 de 500 de tone. Faptul că în el încape doar o persoană este plata pentru folosirea energiei solare gratuite. Aparatul nu are deocamdată sens pentru aviaţia pilotată, însă această tehnologie e foarte interesantă pentru aviaţia nepilotată.

Sunt necesare azi drone, care pot să se afle în aer foarte mult timp, să patruleze în anumite zone. În general, tema folosirii electricităţii la automobile, avioane şi submarine prezintă interes, deoarece este de viitor. Proiectul este elveţian şi e promovat de Şcoala Politehnică Federală din Lausanne. El este promovat de omul de afaceri Andre Borschberg şi medicul psihiatru şi pilotul Bertrand Piccard.

Borschberg şi Piccard au antecedente: au făcut pentru prima dată o călătorie fără escală în jurul lumii într-un balon.

Pentru acest zbor, sunt selectaţi piloţi capabili să nu doarmă timp de cinci zile. Pentru a putea rezista, ei sunt antrenaţi să practice auto-hipnoza şi meditaţia.

Datele tehnice ale modelului Solar Impulse HB-SIA
• Anvergura aripii: 63,40 m
• Lungimea: 21,85 m
• înălţimea: 6,40 m
• Greutate: 1,6 t
• Puterea motorului: patru motoare electrice de câte 10 CP
• Celule solare: 11.628 (10.748 pe aripă, 880 pe stabilizatorul orizontal)
• Viteza medie de zbor: 70 km/h
• Viteza minimă: 35 km/h
• Altitudinea de zbor maximă: 8.500 m

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

fourteen − ten =