Românii, ca..." />
mircea druc

Au românii un concept pentru salvarea națiunii lor?

Românii, ca toți europenii, sunt într-un moment de răspântie. O răsturnare absurdă a valorilor ne marchează pe toți, chiar dacă nu tuturor ne îngăduie timpul să conștientizăm acest dezastru. Alte popoare se pregătesc temeinic pentru experimentele campionilor globalizării. Nu toți europenii vor să devină „sat mondial” și se pregătesc să riposteze. Înainte de Crăciun, Parlamentul de la Budapesta a adoptat o lege uluitoare pentru liderii de la Bruxelles: „Începând cu 1 ianuarie 2013, numai ungurii vor putea cumpăra pământ în Ungaria”, a comunicat ministerul maghiar al Dezvoltării Rurale. Ungurii își conservă spațiul cucerit târziu. Noi ne înstrăinăm pământurile. L-am sunat pe Mircea Druc, primul șef de guvern anticomunist de la Chișinău, excelent cunoscător al teoriilor antropologice și realităților actuale din spațiul euroasiatic. Mi-a spus: „Mie îmi place constatarea zen: «Cine ştie nu vorbeşte, iar cine vorbeşte nu ştie»”. După mai multe replici țâfnoase, l-am convins totuşi să vorbim.

 

Trecem printr-o perioadă specială din istoria eroziunii naţiunilor, provocată de globalizare. Fenomen promovat de transnaţionale, ce şi-au impus astfel interesele pentru libera circulaţie a capitalurilor. Destul de frecvent, beneficiar e şi omul de rând. El se bucură că poate deveni cetăţeanul Terrei: circulă liber, studiază unde poate, munceşte pentru el sau îşi deschide afaceri proprii, dacă reuşeşte. Nimic nu pare mai atractiv. Unii chiar gândesc că aşa e bine şi li se pare normal să plece oriunde pentru propriul confort. Ceea ce se întâmplă în UE cu statele altădată prospere, care deja nu mai pot să-şi plătească salariile, pensiile, alocaţiile sociale, e edificator pentru tendinţa acestui fenomen extrem de nociv. Ce destin mai are naţiunea astăzi, în secolul al XXI-lea şi ce noi provocări vor mai fi pentru statul-naţiune în Europa?

Acest diagnostic este relativ corect. Asta rezultă „când corporaţiile conduc lumea”. Teza lui David Korten este greu de combătut. Cred că marile corporaţii transnaţionale se comportă ca nişte celule canceroase şi vor împărtăşi destinul acestora.

Da, dar organismul viu poate să moară.

Celulele canceroase se dezvoltă egoist într-un organism şi uită de întregul armonios. Noi, doar noi! Până moare organismul şi atunci mor şi ele. Dacă dinozaurii economiei corporatiste globale distrug statele (nu numai statele-naţiune se află în pericol), vor pieri.

Se creează iluzia că în locul statului naţional se poate constitui o structură suprastatală, cu funcţiile unui stat, ca UE sau Uniunea Eurasiatică, în care statul naţional nu-şi mai are nici un rost şi funcţiile lui sunt preluate de noua structură geostrategică, unde se apără drepturile individuale, nu drepturile naţionale, etnice. În plină criză, ne vor convinge că numai transferul suveranităţii spre un centru unic de comandă ne mai poate salva. Şi toată lumea e fericită.

Aşa a fost şi aşa va fi. Imperiul Roman, Imperiul Austro-ungar, Imperiul Otoman, Uniunea Sovietică au dispărut la fel. Tot pe valul unei mari cotituri istorice s-a creat UE şi vor mai veni şi alte suprastructuri care, prin definiţie, se nasc şi mor.

Credeţi că ne aflăm iarăşi în faţa unui experiment artificial, ce nu are legătură cu natura dezvoltării societăţii umane?

În sensul pozitiv al cuvântului, e vorba despre forme inventate. Cei ce au făcut URSS poate credeau sincer în proiect. Aveau şi principii meschine, ascunse pentru înţelegerea oamenilor obişnuiţi, dar şi viziuni sincere: credeau că „paradisul terestru” e un model viabil. URSS a exacerbat politicul, ce trebuia să fie pe prim-plan, ignorând economicul şi psihicul. UE ignoră psihicul şi politica naţională, dar pune pe prim-plan economicul. Şi acest model e eronat. Vor apărea forme de rezistenţă etnopsihologică. Problemele naţionale nu dispar, oricât de prosperă ar fi ţara. UE nu e o noutate. Cei ce au construit Imperiul Roman credeau că realizarea lor e culmea civilizaţiei. S-a prăbuşit. Ce putea fi mai frumos decât Dacia Felix? Ţara cea mai fericită într-o lume decadentă a Imperiului Roman, ce era oricum construcţia perfectă a lumii antice. „Brandul Dacia Felix” era mai tare ca „brandul Elveţia” de azi. Nu dacii au creat conceptul. De ce nu au fost percepute similar şi alte spaţii acaparate de Imperiul Roman: Britania Felix, Palestina Felix, Iberia Felix? Imperiul Roman a găsit soluţia salvării sale temporare: aurul şi argintul Daciei. Celelalte provincii fuseseră complet epuizate. Unde au dispărut primii creştini evrei? S-au volatilizat?

Exact în această perioadă de diluţie mondială a statului naţional încep să apară manifestări, tendinţe ce vor să justifice şi revendice origini îndepărtate, cuprinzătoare pentru anumite etnii. Modele de supravieţuire. Ungurii se dezic de sorgintea lor fino-ugrică, pretind că ar fi turanici, turcici. Ruşii vor să-şi salveze imperiul în jurul ethosului cultural rusesc, indiferent de naţiunile componente. Vor reuşi modelele să devină alternative salvatoare?

Ungurii sunt creativi, au perspicacitatea lor. I-a adus de dincolo de Urali, în Europa, „marea migraţie a popoarelor”. Cu 1.000 de ani în urmă, au luat o decizie crucială. Au ales, prin Ştefan cel Sfânt, să treacă la catolicism. Şi-au renegat „fiinţa ancestrală”, dar au intrat în civilizaţia europeană. Ungaria a ajuns imperiu dualist. Ceva asemănător s-a întâmplat cu khazarii de pe Volga.

Pe ce mai pot miza acum ungurii?

Au mizat pe destrămarea URSS. Au mizat pe triumful UE. Erau siguri că, după înlăturarea lui Ceauşescu, România va fi dezmembrată. Nu se îndoiau de acest epilog. Erau siguri că în 1994 Ucraina se va destrăma, că Galiţia şi Transilvania vor intra, împreună cu Ungaria, în NATO şi UE. Nu era anexarea clasică, dar ar fi fost mulţumiţi. Ideea fino-ugrică era frumoasă, dar pare mai atractivă originea turcică. La un calcul aritmetic, nu dă bine originea fino-ugrică. Sunt prea puţini. Estonienii – circa două milioane, mai sunt patru milioane de finlandezi, komi-permiacii, mariiţii. Şi aici se termină cu fino-ugricii. Vreo 10 milioane. Lumea turanică e altceva! Turcia, Kazahstan, Uzbekistan, Turkmenistan, Azerbaidjan.

II

Atunci, specificul naţional trebuie căutat dincolo de religie?

Nu are nimic comun religia cu specificul naţional. Religiile, ca și doctrinele internaţionaliste, sunt în detrimentul naţiunilor. Fiecare religie doreşte să devină universală.

Atunci ce defineşte o naţiune?

Spaţiul moştenit e esenţial, decisiv pentru naţiune. Patria mea înseamnă: Carpaţii, Dunărea, Marea Neagră, Nistrul şi Tisa. Dacă ai înscris în codul genetic această realitate, eşti român autentic. E ca la regnul vegetal sau animal. Pământ, apă şi câmp magnetic. Limba. În secolul al XIX-lea se făceau studii de lingvistică, de etnopsihologie pentru a încadra naţiunile. Apoi fondul genetic. Cercetările genetice arată că turanicii reprezintă doar 2% – 3% din zestrea genetică a ungurilor. Evreii fac studii genetice în toate satele de munte din Spania şi Portugalia, pentru a dovedi că mulţi au fost obligaţi să se creştineze. Prin urmare, naţiunea e definită de factorii spaţiu, lingvistic şi genetic. Spiritualitatea e un produs al educaţiei. Oamenii vii produc spiritualitatea, nu invers.

Apar gânditori ce susţin că Rusia va avea din nou un rol decisiv în lumea contemporană, prin intermediul religiei pravoslavnice. Ei cred că Rusia ar putea să redevină A Treia Romă, cu toate că lumea contemporană a ajuns, în felul ei, la A Patra Romă, laică: America. Mai e posibil un asemenea model?

E o speranţă atât de naivă a unui segment mic de intelectuali ruşi, încât te cuprinde o tristeţe iremediabilă. Ideea celei de-A Treia Rome e veche de pe timpul Imperiului Țarist şi nu are nici o şansă, cum lumea comunistă a fost un mit şi nu a rămas nimic din ea. Aşa au crezut unii că după căderea URSS vor reface fenomenul „Kazacestvo”.

Modelul Eurasia, la care visează Putin, Are şanse? Vine cu un model de construcţie ce nu e nou, dar e introdus în programul electoral. Baza naţiunii ruse nu ar fi etnică, ci de natură spirituală rusă.

Care spiritualitate rusă? Să impui limba rusă în fostele colonii şi mai ce? Să impui religia pravoslavnică tuturor? Putin nu vorbeşte de religie, doar se afişează cu patriarhul. Se alege praful şi de acest model.

Ruşii fac marşuri la Moscova și Sankt Petersburg. Scandează numele zeului Perun al slavilor vechi, dar discută despre religia ortodoxă. E un melanj straniu, ce denotă porniri contradictorii şi paradoxale, o derută spirituală totală. Ce se întâmplă cu pretinsul naţionalism rus?

Proiectul pravoslavnic vine în contradicţie cu actuala stare de spirit a societăţii ruse. Azi din Rusia pleacă, de bună voie, mai mulţi decât după puciul bolşevic din 1917.

Globalizarea ar putea fi un rău decisiv pentru naţiunea rusă?

Globalizarea e nocivă în primul rând pentru Rusia. Într-o Uniune Eurasiatică ruşii nu pot rezista. Cum vor integra (asimila) Ucraina Apuseană, cu vreo douăzeci de milioane de greco-catolici, fascinaţi de idealul lui Stefan Bandera? Sau Tatarstanul, ce vrea să introducă alfabetul latin, iar tineretul a declarat: „2013 – Anul hanului Batîi!”. Nu sunt nici rusofob, nici rusofil. Aş dori, chiar aş putea contribui modest la consolidarea unor relaţii interstatale adecvate intre România mea şi Rusia. Dar e necesar să înţeleg mai întâi: ce vrea clasa politică de la Bucureşti de la cea de la Moscova? Sunt gata românii să întoarcă armele? Că prea deşănţat se agită unii pe la Bucureşti, cu „noua politică rusă”.

Bântuie speculaţii de vreo 20 de ani: Rusia ne-ar da gaze ieftine, Rusia abia aşteaptă să cumpere de la noi …

N-are urdă mătuşa! Rusia a obţinut tot ce a dorit de la România: a luat o rafinărie la Ploieşti, metalurgia, ţevile, aluminiul şi multe altele prin intermediul occidentalilor. Ar mai trebui şi sistemul de transport al gazelor. România nu mai produce încălţăminte, vagoane, mobilă, ca să exporte garantat şi planificat în Rusia. Mie îmi pare curios modelul promovat de revista „Peremenî”, unde elita foştilor ofiţeri GRU lansează alternativa „Hoarda de Aur”: renaşterea modelului politic spiritual al lui Ghinghis Han. Perioada cea mai frumoasă din istoria lor nu a reprezentat-o victoria creştinismului în Rusia, ci cei peste 300 de ani cât au trăit în Hoarda de Aur!

De două decenii, politicienii români au pretins şi încă pretind că au creat un model strategic pentru România: integrarea în UE. Cum vor supravieţui românii ca naţiune într-o lume ce va cunoaşte crize tot mai puternice?

Când pluteşti pe o navă multiculturalistă în derivă, ce poţi face? Germanii ar propune verificarea motoarelor, repararea sau chiar înlocuirea lor. Britanicii ar căuta să plece pe altă navă. Convinse că nava nu poate fi salvată, unele seminţii ar începe să înveţe a înota. Primul lucru pe care l-ar face unii români ar fi să-l spânzure pe căpitan. Un singur matelot va formula corect problema: „Dacă nu ştim exact încotro se îndreaptă nava, toate soluţiile sunt inutile!”. De şapte ani, tot strigăm „Jos Băsescu!”. Românii naufragiaţi rar când îşi pun problema direcţiei. După ce elitele au băgat România în impas, l-au chemat pe mareşal s-o salveze. Peste patru ani l-au dat pe tavă sovieticilor ca să-l împuşte. Ungurii l-au ajutat pe Horthy să scape, să plece în Portugalia. Îi fac monumente şi azi. Ne-am mândrit cu Ceauşescu că nu a intrat în Cehoslovacia, că a scos ţara din mizerie, apoi l-am împuşcat ca pe un câine. Husak a trădat „Primăvara de la Praga”, a chemat tancurile sovietice, dar cehii nu l-au executat. Nici pe Todor Jivkov nu l-au omorât bulgarii. Kadar l-a trădat pe Imre Nagy, care a fost spânzurat, dar nu i-au făcut nimic ungurii. Noi nu ne batem capul cu proiecte pentru propria salvare. La nimereală! Avem o mentalitate conjuncturistă, de talcioc.

Nu sunteţi prea dur cu românii?

Sunt ai mei şi îmi permit să îngroş culorile, am dreptul. Vorbesc de mine, nu mă menajez. Aşa-i la noi! Apare o chestiune vitală, cineva vine cu soluţia. Intervine specificul nostru naţional: prima reacţie a românului e să caute probleme la această soluţie. Beţe-n roate! La noi nu merge! Mai ales la moldoveni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

eight − seven =