A..." />

Astăzi Republica Moldova parafează Acordul de asociere cu UE

Astăzi, la Vilnius, Republica Moldova parafează Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. Atmosfera este tensionată din cauza Ucrainei, care, sub presiunea Rusiei, oscilează între Vest şi Est. foto

Ieri, înainte de începerea summitului de la Vilnius, a avut loc partea tehnică a parafării Acordului. Negociatorii din partea Republicii Moldova şi a UE au semnat, timp de aproape trei ore, fiecare din cele peste 900 de pagini ale documentului. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi în cazul Georgiei. Ucraina, cel mai „cu greutate“ stat din Parteneriatul Estic, care urma să semneze acordul, s-a răzgândit, la presiunea Rusiei. 

Totuşi, Bruxelles-ul i-a mai acordat un răgaz de gândire până astăzi. Peste 100 de persoane au protestat aseară, la deschiderea reuniunii, scandând: „Ucraina este Europa!“. Din numele mamei sale, fiica fostului premier Iulia Timoşenko, Evghenia, le-a transmis europenilor că, dacă preşedintele Viktor Ianukovici nu semnează în această dimineaţă documentul, nu o va mai face niciodată.

Parafarea respectivului acord cu UE dă şanse reale de apropiere Chişinăului de Bruxelles. După cum se ştie, parafarea reprezintă un pas care duce către semnarea respectivului acord cu UE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

eleven + three =