ARTRI: Blocajele transportatorilor rutieri generează pierderi în economie

Pierderile pentru întreaga economie națională ar putea depăși 300 milioane de euro, în intervalul 25 ianuarie – 1 februarie, din cauza blocajelor recente ale transportatorilor rutieri, a declarat miercuri, pentru Agerpres, Florinel Andrei, secretarul general al Asociației Române pentru Transporturi Rutiere Internaționale (ARTRI)

„Blocajele recente ale transportatorilor rutieri, cauzate, pe de o parte, de intemperii și, pe altă parte, de procedurile deficitare, au generat pierderi importante pentru întreaga economie. Se estimează că acestea ar putea depăși 300 milioane de euro pentru intervalul 25 ianuarie — 1 februarie. Tranzitul rutier a fost dat peste cap, importurile și exporturile au suferit pierderi substanțiale, care se vor resimți în analiza datelor pe primul trimestru al anului 2014”, a afirmat Florinel Andrei. 

Potrivit acestuia, comerțul urban înregistrează o scădere vizibilă, generată de aprovizionarea încă deficitară, în special în zone precum Dobrogea, Muntenia, Moldova.

„Aglomerația din supermarketuri și împuținarea produselor de bază de pe rafturi au condus la creșteri de prețuri, pe care, în final, consumatorii și le-au asumat vrând-nevrând. De aceea susținem — ca o prioritate în 2014 — punerea în discuție a unui plan național de ierarhizare a mobilității rutiere în cazuri de intemperii. După experiențele nefericite din aceste zile, Guvernul României, printr-o ordonanță de urgență, sau Parlamentul, printr-un amendament la Codul rutier, are datoria de a stabili proceduri mult mai clare înainte, în timpul și după expirarea codurilor portocaliu și roșu. Avem nevoie de un cadru legal care să asigure o coerență administrativă maximă și o mobilitate rutieră optimă în toate situațiile grele din trafic”, a mai spus secretarul general al ARTRI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

eleven − seven =