Autoritatea Rutieră Română este una din..." />

ARR, pe post de viespar

arr

Autoritatea Rutieră Română este una dintre cele mai eficiente instituții din subordinea Ministerului Transporturilor. Se autofinanțează, aduce sume importante la buget şi, la o vedere de ansamblu, pare a fi aşezată şi departe de orice problemă. La o primă vedere doar. Dacă treci dincolo de „copertă“, realitatea din cadrul ARR seamănă cu agitația dintr-un cuib de viespi.

Numărul 10 al revistei Mişcarea a publicat un interviu amplu cu directorul general al Autorităţii Rutiere Române, inginer Meluş Florian Coman. Acesta a făcut o radiografi e a ARR, a vorbit despre planurile şi proiectele de viitor, de la politicile legate de strategia legislativă, până la cele care privesc strategia de evitare a tuturor formelor de corupţie. Interviul acordat de directorul ARR Revistei Mişcarea nu a ieşit din tipare, nu a conţinut nici o dezvăluire, nu a scos la lumină nimic senzaţional.

Cu toate acestea, a făcut valuri și a produs reacţii cu mult peste aşteptări. Prima reacţie a venit din partea directorului ARR Bihor, cel despre care Meluş Florian Coman a afirmat că se afla la o a treia cercetare disciplinară. Contextul este important, astfel că îl reluăm.

Întrebat despre modul în care gestionează problema corupţiei în ARR şi punctual despre situaţia de la ARR Bihor, Meluş Florian Coman a spus: „Pot să vă spun că șeful de agenție din Bihor este la a treia cercetare disciplinară. Inspectorii cercetați de DNA sunt suspendați. (…) Ca o măsură de prevenire a corupției, noi refacem acum regulamentul de ordine interioară. Vreau să mergem cu incompatibilităţile până la rudele de gradul al IV-lea. Vreau o auto-curățare a sistemului, dar vreau să o facem pe baze legale. Pe baza unei prezumții nu pot să cercetez un om“.

În replică, am primit de la Ioan Curpaş fi şele de evaluare semnate chiar de directorul Coman, din aprilie 2010, pe vremea când acesta era director general-adjunct la ARR Bihor, şi din februarie 2011, când Coman era deja directorul general ARR, de fi ecare dată calificativul acordat fiind „foarte bine“. Mai mult, am cerut şi am primit de la Parchetul General o notă în care se arată că directorul Curpaş nu a făcut obiectul nici unei cercetări în dosarul 37/P/2008 privind actele de corupţie săvârşite de subalternii săi de la ARR Bihor.

În data de 18 iulie, pe numele lui Curpaş începea o a patra cercetare disciplinară. Conform directorului general ARR, motivarea acestei noi anchete interne stă în faptul că directorul ARR Bihor a semnat documente interne, deşi era suspendat din funcţie şi a participat la controale în vamă fără să aibă mandat.

„Sunt foarte tulburi apele la Bihor. Aştept decizia comisiei. Eu nu vreau înlăturarea lui Curpaş, dar cred că nu este corect ca prefectul să-mi dea telefon şi să-mi ceară să intervin pentru calmarea spiritelor în agenţie. Practic, la ARR Bihor este prea mare tensiune, aşa că munca este pusă pe planul doi, ceea ce nu este normal“, a afi rmat Coman pentru Mişcarea.

Competenţe şi avansări pe criterii politice

În urma aceluiaşi interviu, am primit şi o serie de mesaje care se referă la avansările în funcţii de conducere, mai ales în structurile teritoriale ale ARR, pe alte criterii decât vechimea şi competenţa.

De cele mai multe dintre aceste avansări la ordin au beneficiat membrii PD-L sau rudele acestora. Andrei Căpraru, actualul director general adjunct al ARR, a primit această funcţie la un an după ce a fost angajat la ARR Braşov.

Căpraru este nepotul lui Dorin Florea, preşedintele PD-L Mureş, primar în Târgu-Mureş. Cu totul întâmplător, directorul ARR, Meluş Florian Coman, este vicepreşedinte PD-L Mureş. La ARR Giurgiu, directorul Alexandru Peicea a fost numit în funcţie pe vremea Guvernului Tăriceanu.

În vara anului 2010 a fost schimbat din funcţie, iar el trimis la ARR Iaşi. Omul a contestat în instanţă decizia, a câştigat şi şi-a primit postul îna poi. Surse bine informate susţin că Peicea a fost suspendat pentru cercetare disciplinară de două ori.

În prezent, ARR Giurgiu este condus cu delegaţie de o domnişoară detaşată de la CNADNR Giurgiu. Ultimul caz, devenit deja de notorietate, este cel din Vaslui, unde o primăriţă PD-L dintr-o comună s-a angajat la ARR Vaslui.

Tinca Damian, fost primar la Fălciu, a fost angajată în urmă cu foarte puţină vreme la ARR Vaslui, deşi toate posturile din structurile ARR sunt blocate. Tinca Damian, spun gurile rele care au umplut căsuţa de e-mail a Revistei Mişcarea, se pregăteşte să preia funcţia de director ARR Vaslui.

Doamna în cauză are o fi rmă de transport şi multe acte de curaj în timpul campaniilor electorale trecute. În interviul la care deja am făcut referire, directorul general al ARR, Meluş Florian Coman, se plângea de imposibilitatea de a face angajări şi de numărul prea mic al inspectorilor de trafic.

Întrebat concret despre această situaţie, directorul ARR a recunoscut că Tinca Damian a fost angajată la ARR Vaslui. „Este o persoană competentă, e jurist, a fost angajată pe post de inspector de trafi c, eu cred că am făcut o alegere bună!“, a explicat Coman.

Acesta a mai adăugat faptul că oricare alte angajări s-au făcut doar prin detaşări ale unor oameni care oricum lucrau în structurile Ministerului Transporturilor (la ARR sau la CNADNR),iar acesta este cel de-al doilea caz de angajare din afară în ultimul an de zile.

Funcţiile de conducere, rezervate pentru PD-L

Inginerul Meluş Florian Coman este membru PD-L, adjunctul său, la fel. Cei doi nu sunt singurii lideri PD-L care au funcţii în partidul de guvernământ. Şeful agenției ARR Satu Mare, Nicolae Jurj, este prim-vicepreşedinte PD-L Satu Mare. Şeful ARR Ialomiţa, Gheorghe Leca, este vicepreşedinte PD-L Slobozia, iar Ovidiu Daniel Luca este inspector de trafi c la ARR Botoşani şi vicepreşedinte PD-L Botoşani.

Şeful agenţiei ARR din Argeş face excepţie de la regulă şi este preşedinte UNPR Argeş. La conducerea ARR Suceava se află un nume cu rezonanţă (dar este doar o coincidenţă), Nicu Viorel Hrebenciuc, secretar executiv PD-L Suceava, iar vicepreşedintele PD-L Giurgiu, Daniel Hriţcu, este inspector de trafi c la ARR Giurgiu.

Iancu Crăciunoiu, fostul director general al ARR, este în prezent şeful ARR Dolj, dar şi vicepreşedinte PD-L Dolj. Pompiliu Dorin Cuţu este şeful ARR Timiş şi vicepreşedinte PD-L din judeţ. Nicuşor Fuicu este şef la ARR Caraş-Severin şi vicepreşedinte PD-L al organizaţiei judeţene.

Agenţia ARR din Iaşi este condusă de un membru PD-L, Constantin Uscatu, iar cea din Brăila de secretarul executiv PD-L din judeţ, Marian Sârbu. Neculai Tănase este inspector şef la ARR Vrancea şi preşedinte PD-L Focşani. Agenţia din Buzău este condusă de Cosmin Marinescu, secretar executiv PD-L Buzău, iar cea din Bacău de Ştefan Martin, secretar al PD-L din judeţ.

ARR Galaţi îl are ca şef pe Romeo Benone Mihailiuc, vicepreşedinte PD-L. Aceştia sunt doar o parte din membrii PD-L care au funcţii de conducere în ARR, atât în structura centrală, cât şi în unităţile teritoriale, iar datele rezultă din ultimele declaraţii de interese, postate pe site-ul Autorităţii Rutiere Române.

„NU AM ASCUNS CĂ SUNT MEMBRU PD-L“

Rugat să comenteze situaţia din structurile teritoriale ale ARR, directorul general al Autorităţii, Meluş Florian Coman, a afi rmat: „Nu poate să fi e toată lumea mulţumită. Sub anchetă disciplinară se află, în acest moment, şapte directori de agenţie şi mulţi inspectori din multe alte agenţii.

Nu are rost să menţionez care, pentru că anchetele sunt în curs. Printre ele şi Bihor. Nu comentez acuzaţiile care îmi sunt aduse, ci spun că, de când sunt la conducerea ARR, sumele totale ale amenzilor aplicate şi încasate au crescut cu peste 50%. Asta spune tot!

La Constanţa, de exemplu, într-o singură zi de controale, la care am participat şi eu, s-au dat amenzi de 200.000 de lei. ARR Constanţa nu dă într-o lună suma asta! Alte explicaţii nu îşi au rostul“. Întrebat despre politizarea ARR, Coman a spus: „Nu este un secret că sunt în PD-L.

Sunt directori ARR de fi liale membri PD-L, dar sunt mai puţini decât erau din PNL, pe funcţii, pe vremea lui Tăriceanu! Plus că în structuri sunt şi membri PNL, şi membri PSD! Care este problema, atâta vreme cât ne facem treaba?“, a spus pentru Mişcarea Meluş Florian Coman.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

twenty − four =