Analiștii CFA România estimează o depreciere a leului, în următoarele 12 luni, la 4,9424 lei/euro

Analiștii CFA România estimează o depreciere a leului, în următoarele 12 luni, la 4,9424 lei/euro, potrivit Indicatorului de Incredere Macroeconomica realizat de Asociatia CFA Romania, mai 2020.

“In ceea ce priveste cursul de schimb EUR/RON, in jur de 90% dintre participanti anticipeaza o depreciere a leului in urmatoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuala). Astfel valoarea medie a anticipatiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,8989, in timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,9424”, potrivit raportului

In luna mai 2020, Indicatorul de Incredere Macroeconomica al Asociatiei CFA Romania a crescut fata de luna anterioara cu 3,7 puncte pana la valoarea de 36,0 puncte, (fata de aceeasi luna a anului anterior, Indicatorul a scazut cu 15,5 puncte). Aceasta evolutie s-a datorat ambelor componente ale Indicatorului.

Astfel, Indicatorul conditiilor curente a crescut, fata de luna anterioatra cu 4,8 puncte, pana la valoarea de 19,4 puncte (fata de aceeasi luna a anului anterior, Indicatorul conditiilor curente a scazut cu 38,9 puncte). Indicatorul anticipatiilor a crescut cu 3,1 puncte pana la valoarea de 44,4 puncte (fata de aceeasi luna a anului anterior, Indicatorul anticipatiilor a scazut cu 3,7 puncte).

Rata anticipata a inflatiei pentru orizontul de 12 luni (iunie 2021/iunie 2020) a inregistrat o valoare medie de 3,00%.

Sunt de remarcat anticipatiile de majorare a primei de risc a Romaniei, aproximativ 69% dintre participanti prevazand o crestere a pretului CDS cu scadenta de 5 ani. De asemenea, peste 69% dintre participanti considera preturile proprietatilor imobiliare din marile orase ca fiind supraevaluate.

La fel ca in ultimele luni, si in luna aprilie se observa o majorare, chiar dublare a abaterii medii patratice a raspunsurilor la intrebarile cantitative, in special pentru anticipatiipe privind cifrele macroeconomice pentru anul 2020, ceea ce arata o incertitudine ridicata in randul participantilor cu privire la evolutia viitoare a parametrilor economici.

In cadrul sondajului pentru luna aprilie 2020 au fost adaugate si patru intrebari suplimentare, cu privire la:

  • Impactul economic al cornavirusului: cea mai mare parte a respondentilor (38,8%) anticipand ca acesta se va resimti puternic pana in trimestrul I al anului 2021;
  • Deficitul bugetului de stat anticipat pentru anul 2020: valoarea medie a anticipatiilor este 8,5%;
  • Evolutia, in termeni reali a PIB in anul 2020: valoarea medie a anticipatiilor este -4,0%;
  • Rata somajului la finalul anului 2020: valoarea medie a anticipatiilor este 7,8%.

Indicatorul de Incredere Macroeconomica, a fost lansat de catre Asociatia CFA Romania in luna mai 2011 si reprezinta un indicator prin intermediul caruia organizatia doreste sa cuantifice anticipatiile analistilor financiari cu privire la activitatea economica in Romania pentru un orizont de timp de un an. De asemenea, sondajul in baza caruia este calculat Indicatorul include si intrebari referitoare la evaluarea conditiilor curente macroecnomice, scrie Financial Intelligence.

Prin modul de realizare, acest sondaj cuprinde atat elemente specifice unui indicator de sentiment (incredere) care arata perceptia grupului de analisti din comunitatea CFA din Romania privind evolutia pietelor financiare, a mediului de afaceri, a randamentelor si riscurilor, cat si un indicator fundamental de prognoza privind evolutiile cursului de schimb, a ratelor dobanzilor si inflatiei.

Sondajul este realizat in ultima saptamana a fiecarei luni iar participantii sunt membri ai Asociatiei CFA Romania si candidatii pentru nivelurile II si III ale examenului CFA.

Indicatorul de Incredere Macroeconomica ia valori intre 0 (lipsa increderii) si 100 (incredere deplina in economia romaneasca) si este calculat pe baza a 6 intrebari cu privire la:

  • Conditiile curente – referitoare la mediul de afaceri si piata muncii;
  • Anticipatiile pentru un orizont de timp de un an pentru: mediul de afaceri, piata muncii, evolutia venitului personal la nivel de economie si evolutia averii personale la nivel de economie.

Pe langa intrebarile necesare pentru calculul Indicatorului de Incredere Macroeconomica, sondajul evalueaza si anticipatiile, tot pentru un orizont de timp de un an, pentru rata inflatiei, ratele de dobanda, cursul de schimb EUR/RON, indicele bursier BET, conditiile macroeconomice globale si pretul petrolului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

2 × 4 =