Am mai făcut parte dintr-o uniune monetară, în secolul al XIX-lea

Ideea de uniune monetara, astazi cat se poate de actuala, dar si controversata, nu este deloc noua. O tendinta similara a circulat in secolul 19, iar Romania nu facea nota discordanta. Ba chiar dimpotriva.

Vom intra in zona euro? Ne-ar avantaja sau nu? Iata una dintre cele mai acute probleme macroeconomice ale perioadei pe care o traversam.

Deocamdata, finantisti, oameni politici sau simpli cetateni nu au cazut de acord daca vom reusi sa ne integram (si) din punct de vedere monetar in marea familie europeana.

Inca nu putem fi siguri ca vom face fata cu brio la aceasta noua ordine supra-statala, care ne-ar aseza alaturi de tarile dezvoltate ale continentului. Nu stim daca si cum vom rezista, cu veniturile noastre mici, la preturi stabilite nemilos de cerere si oferta.

O privire aruncata in urma cu peste 120 de ani ne dezvaluie insa ca Romania a manifestat, inca de la inceputurile sale ca stat independent, deschidere catre integrare, sub acest aspect.

Printr-o conventie incheiata in 1865, lua fiinta Uniunea Monetara Latina (UML), dupa cum gasim pe Wikipedia. Termenul „latina” poate parea usor fortat, avand in vedere ca nu toate cele patru tari fondatoare (Franta, Belgia, Italia si Elvetia) aveau o astfel de origine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

one × 2 =