Turcia va ..." />

Al treilea pod peste Bosfor va fi finalizat în 2015

Turcia va demara în acest an construcția celui de-al treilea pod peste strâmtoarea Bosfor, care separă Europa de Asia, pentru a decongestiona traficul rutier în Istanbul. foto

Podul va fi construit de un consorțiu de firme private pe principiul „construcție-exploatare-transfer”. Finalizarea marelui proiect este preconizată pentru anul 2015, iar costurile se ridică la 2,5 miliarde de lire. Licitația pentru realizarea proiectului a fost câștigată de consorțiul Astaldi – İçtaș.

Anterior, ministrul turc al Transporturilor, Binali Yildirim, a precizat că proiectul va fi pus în practică fără sprijin direct din fondurile publice, însă societăților care vor fi selectate pentru construcție ar urma să li se acorde concesii de exploatare.

Proiectul are la bază schițele pictorului, arhitectului și omului de știință italian Leonardo da Vinci, care a realizat în anul 1502 desenul unui pod „dintr-o bucată” ca parte a unui proiect de inginerie civilă pentru sultanul Baiazid al II-lea. Podul ar fi trebuit să fie plasat la „gura” Bosforului, peste un canal cunoscut drept Cornul de Aur, însă Baiazid a considerat această construcție imposibilă.

Portalul Black Sea News precizează că aspectul podului, gândit de geniul italian, va fi respectat, doar că la construcția lui va fi utilizată tehnologia modernă. Cu o lungime de 1 275 de metri, înălțime de 25 de metri (cel mai înalt punct deasupra apei) și lățime de 10 metri, noul pod va străpunge Bosforul în partea de nord, la 30 de kilometri nord de Istanbul și în apropiere de Marea Neagră. Podul va face parte dintr-o nouă axă rutieră de aproximativ 260 de kilometri, care va lega Tracia orientală de Anatolia, ocolind însă Istanbulul.

Potrivit calculelor Ministerului Transporturilor din Turcia, punerea în funcțiune a celui de-al treilea pod peste Bosfor va permite economisirea carburanților în valoare de 1,4 miliarde de dolari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

3 × three =