Ahmed Davutoglu – „Proiectul Marmara aparține întregii regiuni ECO”

„Proiectul Marmara, tunelul de cale ferată care trece la 62 metri sub strâmtoarea Bosfor în Istanbul, este un proiect nu doar al Turciei, ci al tuturor membrilor ECO (Economic Cooperation Organization)”, a afirmat Ahmet Davutoğlu, ministrul afacerilor externe din Turcia la cea de a 21-a întâlnire a ministrilor de externe din zona ECO la Teheran.

Tunelul Marmara face legătura între toate țările ECO și Europa iar din această cauză reprezintă un succes economic imens pentru regiune. Toate regiunea are nevoie de un sistem de transport viabil și eficient pentru a putea fi asigurate legăturile economice și progresul relațiilor comerciale din regiune.

„Ca membri ECO beneficiem de o poziție strategică unică. Avem nevoie să folosim acest avantaj al poziției, împreuna cu resursele naturale de care dispunem pentru a asigura un nivel de trai mai bun al locuitorilor”, a afirmat în continuare Ahmet Davutoğlu.

De asemenea, el a subliniat rolul foarte important al relatiei dintre Turcia si Iran care reprezinta coloana vertebrala a regiunii. Turcia ca tara de tranzit, Iranul ca tara producatoare si multe alte aspecte economice ar putea face din aceste tari un mare pol de putere si stabilitate in Middle East.

ECO este o organizatie interguvernamentala care reunește șapte state asiatice și trei euroasiatice (Turcia, Iran, Kyrgyzstan, Afghanistan, Azerbaijan, Pakistan, Turkmenistan, Kazahstan, Uzbekistan si Tajikistan)  si a fost formata de Turcia, Iran si Pakistan în 15 martie 1995 la Islamabad.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

two × 3 =