Reprezentanți din 12 state, inclusiv România, discută la Istanbul cooperarea economică în zona Mării Negre

Reprezentanți din 12 state, inclusiv Romania, se întâlnesc luni la Istanbul, pentru summitul aniversar al Organizației de Cooperare Economică la Marea Neagră (OCEMN), în cursul căruia vor discuta despre consolidarea parteneriatului pentru o dezvoltare sustenabilă, informează HotNews.ro. foto

La summit sunt așteptați trei șefi de stat – președintele turc Recep Tayyip Erdogan, a cărui țară deține președinția Organizației, președintele Republicii Moldova Igor Dodon, precum și președintele grec Prokopios Pavlopoulos. De asemenea, la discuții va lua parte premierul rus Igor Medvedev, precum și vicepremierul sârb, vicepreședintele bulgar, prim-vicepremierul georgian, ministrul de Externe ucrainean, ministrul adjunct de Externe armean și ministrul adjunct de Externe albanez. România este reprezentată de ministrul de Externe Teodor Meleșcanu.

Discuțiile se vor concentra pe agricultură și relații comerciale, însă energia se află, de asemenea, pe agendă.

Duminică, șeful diplomației române Teodor Meleșcanu a luat pare la reuniunea specială a Consiliului Miniștrilor Afacerilor Externe al statelor membre OCEMN, unde s-a discutat despre cooperarea economică în regiune și despre relația organizației și statelor membre cu Uniunea Europeană.  „Reuniunea ministerială a oferit oportunitatea evaluării progreselor înregistrate în activitatea Organizației, în cei 25 ani de existență, și identificării modalităților de impulsionare a cooperării regionale pe palierul economic, în condițiile relevanței strategice și economice actuale a regiunii Mării Negre”, se arată într-un comunicat MAE.

Turcia și Rusia, vedetele summit-ului

Publicația Hurriyet Daily News, citată de portalul Business24.ro, informează că delegația rusă va discuta cu oficialii de la Ankara despre ridicarea sancțiunilor pentru Turcia.

Tema a fost abordată și în discuțiile purtate între președintii Recep Erdogan și Vladimir Putin la începutul acestei luni, dar rezultatul final întârzie să apară în contextul în care Moscova și Ankara au viziuni diferite în ceea ce privește rezolvarea crizei din Siria.

Reprezentanții Organizatiei susțin că provocările apărute în ultima perioadă în bazinul Mării Negre necesita o adaptare a OCEMN la noile condiții.

„BSEC (OCEMN) este aici și se va adapta noilor circumstanțe reacționând pozitiv în timp util la aceste provocări. Suntem pregătiți să transformăm această regiune geostrategică într-o zona de cooperare, stabilitate și prosperitate”, a declarat secretarul general al Organizatiei, Michael Christides.

Pe de altă parte, oficialii turci cred că regulamentul de funcționare al OCEMN ar trebui modificat pentru a permite țărilor care dețin președinția acesteia să îndeplinească un mandat de 12 luni în fruntea Organizației. În prezent, mandatul președinției OCEMN este de 6 luni.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

twenty + 15 =