A fost inaugurată linia maritimă feribot pe ruta Constanța-Batumi-Iliciovsk

La Constanța a avut loc festivitatea oficială de prezentare a noii linii maritime comerciale de tip ferryboat/Ro-Ro, pe Marea Neagră între porturile Constanța, Batumi (Georgia) și Iliciovsk (Ucraina). foto

Evenimentul, organizat de compania românească Romcargo Maritim, inițiatorul și coordonatorul noii linii maritime, s-a bucurat de participarea ambasadorilor Turciei, Ucrainei, Georgiei, Kazahstanului și Azerbaidjanului la București, a secretarilor de stat Bogdan Aurescu, din Ministerul Afacerilor Externe, și Iulian Matache — Ministerul Transporturilor, precum și reprezentanți guvernamentali din Georgia și Ucraina.

Președintele companiei Romcargo Maritim, Dorin Iacob, a declarat că noua linie maritimă este rodul unui proiect realizat pe parcursul a peste 12 luni de negocieri și aranjamente comerciale internaționale, în cooperare cu firma ucraineană Ukrferry LLC, armatorul navei de transport de tip ferryboat/Ro-Ro.

„Practic ceea ce am reușit acum este conexiunea de transport ce lipsea dintotdeauna peste Marea Neagră, între poarta Europei — ce se deschide la Constanța și țările din bazinul Mării Caspice și chiar destinații mai îndepărtate din Orient, refăcând oarecum vechiul Drum al Mătăsii. Noua rută scurtează tranzitul și costurile logistice de transport între UE și țările de la Marea Caspică pentru toate tipurile de mărfuri, de la 25-30 de zile câte se făcea în mod uzual pe ruta Anvers/Rotterdam — regiunea Caspică — la 15 zile în prezent, cu transport feroviar din Europa Centrală până la Constanța și de aici cu linia maritimă ferry/Ro-Ro — până la Poti în Georgia, costurile pentru transportul unui autotren, la bordul navei, fiind de 1.600 de euro”, a precizat Dorin Iacob, citat de Agerpres.

Noua linie de maritimă este deservită de nava tip ferryboat/Ro-Ro „Greifswald” 7.971 tdw, are o capacitate de transport de 90 de autotrenuri cu marfă, de până la 16 m lungime, sau 103 vagoane de tren, ori 750 de autoturisme, nava dispunând și de cabine pentru transportul a 150 de pasageri.

Feribotul va pleca din Constanța, în fiecare zi de joi, la ora 23.59, urmând să ajungă la Batumi, duminica, la ora 7.00, după care seara, la ora 21.00 va părăsi portul pentru a se îndrepta către Iliciovsk (Ucraina), în funcție de partidele de marfă angajate de navlositori. Nava va ajunge miercurea, la orele 7.00, din Portul Iliciovsk și va părăsi portul la orele 21.00, urmând ca joia, la orele 16.00, să ajungă din nou la Constanța.

La început, linia va fi operabilă doar în varianta de transport auto (Ro-Ro), urmând ca în perioada următoare să fie disponibilă și pentru transportul feroviar, după adaptarea ecartamentelor din terminalele feroviare din portul georgian și ucrainean.

Prezent la inaugurarea liniei, Secretarul de stat pentru afaceri strategice din MAE, Bogdan Aurescu, a declarat că această iniţiativă privată, dezvoltată de o companie română şi una ucraineană, vine în sprijinul intensificării relaţiilor economice dintre România şi Georgia, respectiv între România şi Ucraina, şi mai departe, cu restul ţărilor din Caucazul de Sud şi Asia Centrala, precum Azerbaidjan, Armenia, Turkmenistan, Kazahstan, Uzbekistan şi, mai departe, chiar cu China.

Demnitarul român a mai subliniat că unul din proiectele prioritare ale României vizează realizarea coridorului de transport de mărfuri Marea Neagră – Marea Caspică, proiect cvadripartit cu participarea României, Georgiei, Azerbaidjanului şi Turkmenistanului. Proiectul vizează valorificarea rutei maritime Constanţa – Batumi şi a rutei fluviale pe Dunăre, până în centrul și vestul Europei. Această rută oferă cea mai scurtă şi mai rapidă cale de transport către Europa pentru marfa provenind din Caucazul de Sud şi Asia Centrală, dar şi, mai departe, din China. În acest context, oficialul român a încurajat operatorii economici români şi pe cei din ţările partenere să facă demersuri în vederea fructificării acestor oportunităţi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

12 + 11 =