Cum era și firesc, Camera de Comerț și Industrie a Rom..." />

Planul CCIR pentru relansarea economiei româneşti

Cum era și firesc, Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a propus un plan amplu de măsuri pentru diminuarea efectelor coronacrizei asupra economiei. Cum a întocmit acest document pentru a fi relevant? Multe dintre măsurile propuse de CCIR au fost transmise de camerele județene. Acestea le-au preluat de la mediul de afaceri. Chiar dacă propunerile nu fac referire explicită la companiile de transport, multe din ideile de mai jos le pot fi de folos. Din totalul măsurilor, am selectat pentru dvs 26, scrie ARTRI.

Relaxarea treptată, cât mai rapidă a restricțiilor impuse și reluarea activităților economice. Obiectivul major este salvarea locurilor de muncă și echilibrarea bugetului de stat și a bugetelor locale.

2. Redeschiderea treptată a magazinelor, începând cu cele de dimensiuni mai mici, ca măsură menită să asigure cumpărarea, de către populație, a produselor necesare, altele decât cele alimentare. Se urmărește încurajarea și sprijinirea producției interne a articolelor de îmbrăcăminte, încălțăminte și a altor articole necesare în gospodărie), fiind totodată ușurat efortul guvernamental de finanțare a sumelor necesare pentru plata șomajului tehnic pentru salariații unităților comerciale.

3. Repornirea producției și a serviciilor – unități de alimentație publică și cazare turistică (la început cu un grad de ocupare de cel mult o treime, o jumătate din capacitatea totală de cazare, admisă prin autorizațiile de funcționare), cu respectarea unor reguli clare de protecție sanitară a salariaților și a regulilor de distanțare socială. De asemenea, reluarea, treptată, a activităților de prestări de servicii precum spălătorii și curățătorii chimice, unități de frizerie și coafură, cu respectarea condițiilor speciale de păstrare a regulilor specifice de igienă și de distanțare socială.

4. Redeschiderea treptată a restaurantelor, cafenelelor. Se pot stabili limite de până la 50-100 de consumatori aflați simultan în aceste unități, în funcție de capacitatea acestora, respectându-se reguli noi de distanțare între consumatori (de ex. distanța între mese de 1,5-2 m, fără a se depăși o treime sau o jumătate din gradul de ocupare maxim aprobat pentru condițiile normale de funcționare).

Permiterea treptată a organizării de expoziții și târguri specializate în aer liber, cu respectarea regulilor de distanțare socială, având până la 100 de expozanți și cu acces limitat și controlat al vizitatorilor.

6. Redeschiderea urgentă a cabinetelor stomatologice și a altor cabinete medicale, cu respectarea măsurilor specifice (distanțare, purtarea de mască și mănuși de protecție etc.)

7. Demararea unei campanii pentru susținerea și promovarea producătorilor autohtoni, a afacerilor locale, prin crearea unui mecanism on-line – o platformă unde producătorii, comercianții, serviciile specifice unei anumite zone teritoriale să se poată înscrie, facilitându-se, prin intermediul acesteia, încheierea de contracte și tranzacționarea diverselor mărfuri.

8. Trecerea materialelor/serviciilor SSM – prevenție/dezinfecție/protecție de la cota redusă sau standard de TVA la cota de 0 (zero)%.

9. Suplimentarea finanțării în cadrul programului IMM INVEST pentru cel puțin 100.000 de întreprinderi.

10. Suport pentru firme, cu fonduri europene, în marja POCA 2014-2020, pe latura oportunității creării de Centre de resurse regionale pentru firme.

11. Instituirea unui Program național de susținere a parcurilor industriale și a incubatoarelor de afaceri. Proiectul poate fi inițiat prin constituirea în fiecare judeţ a cel puţin unei structuri de susținere a firmelor, respectiv identificarea clădirilor deținute de centre de cercetare naționale sau de alte entități ale statului și transformarea lor în centre suport pentru firmele afectate de criză.

12. Continuarea susținută a digitalizării administrației publice

13. Generalizarea programului „masă caldă în școli“ de la data reînceperii școlilor, pentru anul școlar 2020-2021, în locul programului „Lapte și corn“. În acest mod, se acordă sprijin pentru un număr mare de firme din sistemul HORECA și pentru industria alimentară românească.

14CCIR consideră că ar trebui plata TVA la încasare, respectiv plata la zi a sumelor TVA de recuperat de la stat, măsură deosebit de importantă, în special pentru operatorii economici cu activitate de export.

15. Scutirea de la plata impozitului de profit aferent anului 2019 și 2020, dacă aceste sume sunt reînvestite.

16. Acordarea unor subvenții destinate investițiilordacă numărul mediu al salariaților crește cu 10% față de anul precedent.

17. Modificarea Codului Fiscal în sensul instituirii posibilității (în cursul anului pentru care se acordă scutirea), pentru consiliile locale, de a acorda, pentru agenții economici a căror cifră de afaceri a scăzut cu peste 25%, reducerea cotei pentru impozitul pe clădirile nerezidențiale aflate în proprietatea acestora din urmă, până la nivelul minim prevăzut la art. 460 alin. (2) din Codul fiscal, respectiv la 0,2% sau chiar scutirea de impozit pentru astfel de proprietăți pe perioada situației de urgență și ulterior pentru cel puțin 12 luni, perioadă necesară de refacere a mediului de afaceri.

18. Instituirea posibilității pentru Consiliile Locale de scutire (în cursul anului pentru care se acordă scutirea) a taxelor de concesiune/redevențelor, a taxei pe clădiri și taxelor pe terenuri pe perioada declarării stării de urgență.

19. Posibilitatea scutirii de impozitul pe clădiri și terenuri, pe perioada existenței stării de urgență, a unităților cu destinație turistică sau de agrement – hoteluri, pensiuni, campinguri, parcuri de distracții, ștranduri etc., HORECA fiind sectorul cel mai afectat de efectele negative ale pandemiei.

20. Stimularea exporturilor, prin aplicarea unei cote diminuate la impozitul pe profit.

21Salariile bugetarilor să nu fie mai mari decât cele de la privat.

22. Acordarea unei bonificații de 10% pentru plata la timp a oricăror impozite în anul 2020 și completarea pachetului de bonificare a operatorilor economici care își plătesc taxele și impozitele în termen, cu o reducere a fiscalității pe forța de muncă pe parcursul anului 2020.

23. Susținerea a 50% din salariul brut al salariaților firmelor aflate în dificultate.

24. Granturi sau vouchere (pe dimensiuni de firme), pentru reluarea activității, cu indici de reușită în circa şase luni și reintegrarea a minimum 75% din personal, complementar muncii flexibile.

25. Rambursarea cât mai rapidă a plăților concediilor medicale către agenții economici sau dreptul de a le compensa cu impozitele datorate bugetului de stat.

26. Scutirea pentru o perioadă de zece ani la plata impozitului pe profit pentru investițiile noi în industria alimentară (unități de producției noi). Motivații: crearea de noi locuri de muncă în întreprinderi care vor plăti TVA, impozite și contribuții pentru salarii, impozite locale pe clădiri etc.; echilibrarea deficitului balanței comerciale.

Lista completă a măsurilor aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

seventeen − 13 =