26 SEPTEMBRIE 2019 ZIUA EUROPEANĂ FĂRĂ PERSOANE DECEDATE ÎN ACCIDENTE RUTIERE

Azi, 26 septembrie, la nivel european se derulează Proiectul EDWARD, “The European Day Without A Road Death” destinat conştientizării tuturor categoriilor de participanţi la traficul rutier cu privire la riscurile la care se expun în situaţia în care nu respectă normele rutiere.

Proiectul este susţinut de Comisia Europeană şi îşi propune ca ziua de 26 septembrie 2019 să devină Ziua europeană fără persoane decedate în accidente rutiere, în condiţiile în care media zilnică la nivelul U.E. este de 70 morţi/zi.

Poliţia Română susţine proiectul EDWARD – The European Day Without A Road Death, iar activităţile poliţiştilor rutieri se desfăşoară la nivel naţional, în cadrul Campaniei naţionale de educaţie rutieră ,,Alege viaţa!”, scopul lor fiind conştientizarea, de către participanţii la trafic, a pericolelor la care se expun atunci când încalcă regulile de circulaţie. Viteza excesivă sau neadaptată la condiţiile de drum, conducerea sub influenţa alcoolului ori a substanţelor psihoactive, folosirea neregulamentară a telefonului în timpul conducerii autovehiculului, conducerea unor autovehicule cu defecţiuni tehnice constituie o parte din factorii generatori de accidente de circulaţie. De asemenea, abaterile comise de biciclişti, motociclişti, mopedişti, căruţaşi şi indisciplina pietonală determină producerea de accidente pe şosele. Scopul proiectului EDWARD îl reprezintă adoptarea, de către toate categoriile de participanţi la traficul rutier, a unei conduite responsabile atunci când se deplasează pe drumurile publice.

În scopul adoptării de către participanţii la trafic a unei conduite responsabile  atunci când se deplasează pe drumurile publice, poliţiştii maramureşeni vor acţiona astăzi în trafic pentru prevenirea şi combaterea excesului de viteză, a conducerii sub influenţa băuturilor alcoolice ori a substanţelor psihoactive, întrucât comportamentul participanţilor la traficul rutier rămâne cel mai important obstacol în îndeplinirea obiectivelor în domeniul siguranţei rutiere.

În municipiul Baia Mare, poliţiştii Serviciului Rutier Maramureş au derulat azi o acţiune preventivă pe Bulevardul Independenţei. Conducătorii auto opriţi au fost sfătuiţi  să adapteze viteza de deplasare la condiţiile meteo-rutiere concrete sectorului de drum pe care se rulează; să reducă viteza în locurile impuse de lege şi în special la trecerile de pietoni, în zonele aglomerate, în apropierea şi la traversarea intersecţiilor, la depăşirea mijloacelor de transport oprite în staţii; să evite efectuarea unor manevre riscante şi îndeosebi depăşirile neregulamentare.

Alte recomandări adresate conducătorilor auto:  

  • Aveţi atenţie sporită când depăşiţi mijloacele de transport în comun oprite în staţii, precum şi bicicliştii, motocicliştii ori căruţaşii;
  • Măriţi distanţa între autovehiculele în mers;
  • Fiţi conştienţi de gradul de periculozitate la care expuneţi toţi participanţii la trafic, nu doar pe dumneavoastră, prin conducerea autovehiculului sub influenţa alcoolului sau a unor medicamente;
  • Respectaţi regulile de circulaţie rutieră şi adoptaţi un comportament preventiv în trafic!

 

SFATURI PENTRU PIETONI:

  • Circulaţi numai pe trotuare sau pe pistele special amenajate;
  • Traversaţi drumul public doar prin locurile permise;
  • Pe timp de noapte, dacă circulaţi pe partea carosabilă a drumului, aplicaţi pe îmbrăcăminte, accesorii reflectorizante sau aveţi la îndemână o sursă de lumină vizibilă din ambele părţi;
  • Înainte să vă angajaţi în traversare, asiguraţi-vă de mai multe ori!

Sursa: Poliția Română

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

5 + seventeen =